SM FAQ och bra att veta regler.

2017 FAQ

1. Fråga: Anmälan och betalning har olika datum, varför?
Svar: Vi tänker att det är enkelt att få iväg en anmälan inom drygt 10 dagar med vår online anmälan MEN pengar kanske är lite tunnt i slutet så vi erbjuder er att vänta med betalning tills ni fått lön.

2. Fråga: När kommer mönstren till årets SM?
Svar: Dom kommer att publiceras den 16/9 

3. Vem har gjort mönstren?
Svar: Trail mönstren ink Ranch trail är beställda av trail designer Ann Dennis. Övriga mönster tagna från Horseshowpatterns av showmanagement.

4. Fråga: Exca klasserna jag hittar bara en på anmälan nu?
Svar: Ja Exca föreningen har beslutat att dom bara vill erbjuda klassen vid ett tillfälle och köra 2 heat då och då blev det lördag kväll. 

5. Så "Klass i klass" hur funkar det?
Svar: Har du ex en fjording så anmäler du dig i allbreed enbart OM du inte rider reining eller Cowhorse då kan du även starta NRHA/SRHA eller SRCHA. Har du ex en Pinto registrerad häst eller Paint/quarter appaloosa kan du anmäla i NSBA plus din rasklass.
NEJ man har bara en chans till final oavsett om man har en dubbel reggad Paint och kan starta allbreed, aqha, apha och NSBA ex.
Så använd dina pengar klokt anmäla i flera klasser om du har placerings schans annars välj "din" klass enbart.

6. Skall det vara förvänd galopp i Trail finalen (6.) 
Svar: Nej det skall det inte, det har blivit fel där det skal vara höger galopp över bommarna.

7. Om jag har en Quarterhäst och vill kvala till horsemanship eller pleasure finalen...vilken klass har jag bäst chans i?
Svar: Jag hoppas att alla vid detta laget VET att man kvalar i alla klasser om går tillsammans dvs. allbreed w pleasure och ex. AQHA western pleasure är BÅDA kval till finalen.
Man har INTE bättre chans i någon klass eftersom alla som är inne på banan bedöms i förhållande till varandra oavsett ras!!
Sedan placeras aqha hästarna på sitt domarkort i förhållande till varandra och apha osv.

2016 FAQ

Mkt av detta gäller fortfarande, så läs gärna igenom frågorna innan du skickar en fråga till tävlingsledningen.

1.  Fråga: För att rida hunter måste man vara medlem i en WS-ansluten förening vilka inte erbjuder hunter som tävlingsgren? 
Svar: Nej det behöver man inte, man behöver vara medlem i en westernförening. I vilken westernförening som helst.

2. Fråga: För att rida AQHA och NSBA-klasser krävs det alltså ett medlemskap i en utomstående förening?
Svar: Nej det krävs inte och KAN aldrig krävas av någon, det är emot deras regler.

3. Fråga: Då tävlingarna startar 08.00 även på tisdagen, innebär det då att man kan få tillgång till Box,camping eller stuga redan på måndag kväll?
Svar: Ja det får man absolut :) Vi räknar med att deltagare kommer på måndag. 

4. Fråga: Får man starta hunterklasserna även om man har en korsning, som man vanligtvis bara får vara med i allbreedklasserna med?
Svar: SM erbjuder kval för ALLA så svar JA. Vi har erbjuder ju AQHA/APHA/NSBA & Allbreed kval i alla klasser.
Alla skall ha samma chans att ta sig till final är vårt motto oavsett vilken sorts häst man rider.

5. Fråga: Vilka domare kommer att döma årets SM (2016)?
Svar: Jan Boogaerts och Sylvia Katschker dömer...båda mycket kvalificerade i alla grenar. Båda har AQHA/APHA/NRHA & NSBA kort. Jan Boogaerts har dessutom NCHA och NRCHA korten, Sylva har haft NCHA fram till 2015 då hon valde att inte förnya eftersom utbudet av NCHA godkända tävlingar är så litet att det inte försvarade kostanden att förnya enligt henne..
Jan kanske lutar lite mer åt Reining/Cutting/Cowhorsehållet i sin egen preferens men har dömt alla stora tävlingar i Europa som AQHA EM, Futurityt osv.
Sylvias älskar hästar av alla raser och kanske lite mer åt allround hållet men har även hon dömt alla stora event i Europa ink VM. 

6. Fråga: Varför har man slopat 30 sekunder signalen..? 
Svar: Här förutsätter jag att frågeställaren syftar på Team Sorting och Team Penning och svaret är att det beror på att det blev fel flera gånger under förra SM då det är otroligt mycket som skall skötas av speakeriet. MEN efter att ha lusläst regelverket en gång till så är 30 sek signalen nu borttagen i Sortingen men inte Penningen där den faktiskt är ett krav. Korrigerad propp publicerad.

7. Fråga: Vad det är för regler som gäller med bett i barrel race och pole bending på SM?
Får man ha vanligt tränsbett? 
Svar:  I Pole bending och Barrel Race är det tillåtet med vilket bett som helst och alla kan ridas med en eller tvåhandsfattning.  Och svar ja man kan rida på vanligt tränsbett.

8. Fråga: Får man ha en vanlig lite snyggare grimma och vanligt grimskaft i trail at hand eller om det måste vara en showgrimma med kedjegrimskaft? 
Svar: Det finns inga krav på vilken sorts grimma man skall ha eller grimskaft heller för den delen. Så svar JA man kan ha en snygg läder/nylongrimma med konventionellt krimskaft dock bör man tänka på att allat skall som vanligt se rent och fräscht ut.

9. Fråga: I propositionen kan man se att Ranch trail skall vara med...men den finns inte i klassordningen...när kommer den klassen att erbjudas?
Svar: Alla dagar är välfyllda med klasser om vi går på antalet anmälda från 2015 så därför har vi inte riktigt kunna bestämma oss när det gäller vilken dag den klassen skall hållas tyvärr. Men planen är att lägga den fre-lö eller söndag lite beroende på när det finns plats och det vet vi inte förrän närmare slutet på anmälningstiden. 

10. Fråga: Hur fungerar det med de ritterna som är inom klammer kan man anmäla sig till en och fortfarande vara med i kvalet till final? 
Svar: Ja det kan du oavsett hur många som är med i DIN klass. Det är de 10 bästa scoren i den sammanlagda klassen som går till final.

11. Fråga: Varför skulle jag anmälan till mer än en klass om jag ändå bara får rida en gång?
Svar: Tanken med detta är att om du är duktig men kanske inte tillhör de bästa kvalar du på samma villkor som alla andra och du kan anmäla i den klass som passar dig bäst. Har du däremot en häst som är dubbel reggad och så kanske du vill anmäla i både AQHA & APHA för chans till poäng i båda. Är du riktigt duktig och har en dubbereggad häst kanske det passar dig att anmäla i både NSBA, AQHA & APHA och på det sättet kanske vinna tillbaka lite av anmälningsavgiften. Har du en Paint och det inte är några startande i din klass så passar kanske NSBA bättre än ex Allbreed. Sen tas de kvalificerade ut antingen på score i ex trail, w riding och horsemanship. Sen har domarna ett eget poäng system i Pleasure & Hunter för uttagningen. Så alla tävlar på exakt samma villkor.

12. Fråga: Var hittar jag priser på boxar, camping, veterinär osv?
Svar: Dom hittar på anmälnings sida.

13. Fråga: Måste man vara medlem i en förening som tillhör westernsveige för att tävla på SM?
Svar: Nej det behöver du inte det räcker med en wetsernförening vilke som helst :)

14. Fråga: Vad är det för skillnad på Team Sorting och Ranch Sorting?
Svar: Ingen, det är samma sak. Två ryttare har ett antal märkta kalvar i en inghägnad och skall ta dem i nummer ordning från den ena änden till den andra på en viss tid. Vi använder AQHAs regelbok och där kallas klassen Ranch Sorting. 

15. Fråga: Är avgiften i Ranch Sorting och Team penning per ryttare eller per lag?
Svar: Det är per ryttare.

16. Fråga: Kan man ha shortchaps och jodphurs (låga ridskor) i hunter klasser på SM?
Svar: Enl AQHA regelbok sid 113 så krävs detta: "Riders should wear hunt coats of traditional colors such as navy, dark green, grey, black or brown. Maroon an red are inproper. Breeches are to be of traditional shades of buff, khaki, canary, light grey or rust (or jodphurs), with high English boots or paddock (jodhpur) boots of black or brown. Black, navy blue or brown hard hat (with harness foor youh in any over fence classes) is mandatory. A tie or choker is required. gloves, spurs of the unrowelled type that are blunt, round or that include a smooth rolling ball and no longer than one inch and crops and bats are optional. Hair must be neat and contained (as in a net or braid). Judges must penalize contestants that do not conform. 

17. Fråga: Får man rida på ett micklemträns i pole bending å barrel racen under sm?
Svar: Enl AQHA regelbok sid 110 så står det att "western type Equipment shall be used" i speed events, ranch sorting, team penning, Roping och Cowboy mounted shooting. Så svaret är nej det kan man inte.

18. Fråga: Behöver "hjälphästar" i ex. cutting veterinärbesiktas och behöver man betala för det?
Svar: Ja dom behöver besiktas, då mået är att endast ha veterinärfriade hästar (gäller både kondition och vaccinering) på banan under hela SM. Vi betalar per timme och att besikta fler hästar tar längre tid så tyvärr måste vi ta betalt.I framtiden kanske det inte är nödvändigt, men än så länge går tävlingen knappt ihop så tyvärr.

19. Fråga: Blir det någon extra veterinärbesiktning på tisdagen?
Svar: Ja det blir en besiktning kl 12-13 också

20. Fråga: Kan man tävla både Boxing Cowhorse och Down the fence?
Svar: I AQHA är det inte tillåtet, MEN vi kommer att tillåta det Allbreed i år och ta ett nytt beslut nästa år.

21. Fråga: Tillkommer det en extra avgift om man lägger till en klass på redan anmält ekipage/häst?
Svar: Nej absolut inte, du kan till och med byta klasser utan problem MEN vi ger inte tillbaka pengar på anmälda klasser.

22. Fråga: Kan man få box på tisdagen överhuvudtaget?
Svar: Nej tyvärr, Axvalla har trav och det är inte klart förrän vid 22 tiden, sen skall dom last ur och det är tomt vid 23.00-24.00 MEN sen skall boxarna göras rent
och det gör Axvalla på onsdag morgon och dom har tagit in alla personal som finns för att kunna göra det rasande snabbt. Men före 10.00 på onsdag tyvärr Inte en chans.

23. Fråga: När blir det veterinärbesiktning på onsdagen?
Svar: Vi kommer att ha besiktning mellan 11-12.00 på onsdagen, på parkeringen bakom travskolan (utanför ridhuset)
Dom som startar första klasserna har företräde OM dom finns på plats kl 11.00.

24. Fråga: Får man rida i ridhuset på onsdag förmiddag?
Svar: Ja absolut, men vi kör ut er vid 11.00 för bygge av trailbanan :)

25. Fråga: När kommer mönstren ut?
Svar: Dom kommer ut imorgon fredag 7/10

26: Fråga: Pole bending och barrel race youth har nu båda sina kval samma dag, och de som vil starta Open har allt för många ritter  för att det skall vara rätt mot hästarna. Hur löser vi detta?
Svar: Arrangören har i samråd med de tävlande beslutat att Ungdomarna i Barrel race rider 2 heat i barrel och den sammanlagda tiden gäller som kval i både Youth och Open. Pole bending rids däremot som vanligt 2 heat  som kval i open och 2 heat i youth. Det blir många ritter för dessa hästar under en dag vilket vi är ledsna över men är glada över att ha hittat en lösning. Vi har ju veterinär på plats att se till att hästarna mår bra och är i kondition att orka kvalen, och alla ryttare är väldigt måna om sina hästar för att inte överrida dem.  


ANGÅENDE Veterinär vid ex SM eller andra Nationella och Internationella tävlingar!

Jordbruksverkets regler om du vill läsa hela regelverket klickar du på denna länk

Kopierat från Jordbruksverkets sida ovan.
Tävlingsveterinären deltar varje dag före tävlingsmomentet
Tävlingsveterinären behöver bara besiktiga hästar som deltar och tävlingsområdet varje tävlingsdag före klassen eller momentet vid:
Mästerskap avseende häst på nationell eller internationell nivå, för de tävlingsformer som klassas som låg risk
Nationell och internationell tävling i reining
Tidsgrenar i western